پیوند قلب
نوشته شده توسط : دکتر ستایش

جراحی پیوند قلب

پیوند قلب جایگزینی جراحی قلب بیمار با قلب سالم اهداکننده است. اهداکننده فردی است که فوت کرده و خانواده او با اهدای اعضای عزیز خود موافقت کرده اند. از زمان انجام اولین پیوند قلب انسان در سال 1967، پیوند قلب از یک عمل تجربی به یک درمان ثابت برای بیماری قلبی پیشرفته تبدیل شده است. افرادی که نارسایی قلبی پیشرفته (مرحله پایانی) دارند، اما در غیر این صورت جسمی سالم هستند، ممکن است برای پیوند قلب در نظر گرفته شوند.

برای انجام پیوند قلب، ابتدا باید در لیست پیوند قرار بگیرید. اما، قبل از اینکه بتوانید در لیست پیوند قرار بگیرید، باید یک فرآیند غربالگری دقیق را طی کنید. تیمی متشکل از پزشکان قلب، پرستاران، مددکاران اجتماعی و متخصصان اخلاق زیستی، سابقه پزشکی، نتایج آزمایشات تشخیصی، تاریخچه اجتماعی و نتایج آزمایشات روان‌شناختی شما را بررسی می‌کنند تا ببینند آیا می‌توانید از این روش جان سالم به در ببرید و سپس مراقبت‌های مستمر مورد نیاز برای زندگی سالم را انجام دهید. پس از تأیید، باید منتظر بمانید تا اهداکننده در دسترس باشد. این روند می تواند طولانی و استرس زا باشد. یک شبکه حمایتی از خانواده و دوستان برای کمک به شما در این دوران مورد نیاز است. تیم مراقبت های بهداشتی شما را از نزدیک تحت نظر خواهند داشت تا نارسایی قلبی شما را تا زمانی که قلب اهدا کننده پیدا شود کنترل کند. در صورتی که قلب در دسترس باشد، بیمارستان باید همیشه بداند که کجا با شما تماس بگیرد. اهداکنندگان پیوند قلب افرادی هستند که ممکن است اخیراً مرده باشند یا دچار مرگ مغزی شده باشند، به این معنی که اگرچه بدن آنها توسط دستگاه‌ها زنده نگه داشته می‌شود، اما مغز هیچ نشانه‌ای از حیات ندارد. بارها این اهداکنندگان بر اثر تصادف رانندگی، ضربه شدید به سر و یا شلیک گلوله جان خود را از دست دادند.

انجام پیوند قلب

هنگامی که قلب اهدا کننده در دسترس می شود، یک جراح از مرکز پیوند برای برداشتن قلب اهداکننده می رود. قلب در حین انتقال به گیرنده خنک شده و در محلول مخصوص ذخیره می شود. جراح قبل از شروع جراحی پیوند از سلامت قلب اهداکننده اطمینان حاصل می کند. جراحی پیوند در اسرع وقت پس از در دسترس قرار گرفتن قلب اهداکننده انجام خواهد شد. در طول پیوند قلب، بیمار روی دستگاه قلب-ریه قرار می گیرد. این دستگاه به بدن اجازه می دهد تا اکسیژن و مواد مغذی حیاتی را از خون دریافت کند حتی اگر قلب در حال عمل باشد. جراحان سپس قلب بیمار را به جز دیواره های پشتی دهلیزها، اتاق های فوقانی قلب، خارج می کنند. پشت دهلیزهای قلب جدید باز شده و قلب در جای خود دوخته می شود. جراحان سپس رگ های خونی را به هم متصل می کنند و اجازه می دهند خون در قلب و ریه ها جریان یابد. با گرم شدن قلب، شروع به تپیدن می کند. جراحان قبل از خارج کردن بیمار از دستگاه قلب و ریه، تمام رگ‌های خونی متصل و حفره‌های قلب را از نظر نشت بررسی می‌کنند. این یک عمل پیچیده است که از چهار تا 10 ساعت طول می کشد. اکثر بیماران در عرض چند روز پس از جراحی بیدار می شوند و اگر هیچ نشانه ای از رد فورا اندام از بدن وجود نداشته باشد، بیماران مجاز هستند در عرض 7 تا 16 روز به خانه بروند.

شایع ترین علل مرگ پس از پیوند قلب، عفونت و پس زدن است. بیمارانی که داروهایی برای جلوگیری از رد قلب جدید مصرف می‌کنند در معرض آسیب کلیه، فشار خون بالا، پوکی استخوان (نازک شدن شدید استخوان‌ها که می‌تواند باعث شکستگی شود) و لنفوم (نوعی سرطان که بر سلول‌های سیستم ایمنی تأثیر می‌گذارد) هستند. سیستم). آترواسکلروز شریان های قلب یا بیماری عروق کرونر تقریباً در نیمی از بیمارانی که پیوند دریافت می کنند ایجاد می شود. و بسیاری از آنها هیچ علامتی مانند آنژین (درد قفسه سینه) ندارند، زیرا در قلب جدید خود هیچ احساسی ندارند.

رد عضو چیست؟

به طور معمول، سیستم ایمنی بدن از بدن در برابر عفونت محافظت می کند. این زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های سیستم ایمنی در اطراف بدن حرکت می‌کنند و هر چیزی را که خارجی یا متفاوت از سلول‌های بدن به نظر می‌رسد، بررسی می‌کنند. پس زدن زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های ایمنی بدن قلب پیوند شده را متفاوت از بقیه بدن تشخیص دهند و سعی کنند آن را از بین ببرند. اگر سیستم ایمنی به حال خود رها شود، به سلول های یک قلب جدید آسیب می رساند و در نهایت آن را از بین می برد.

برای جلوگیری از رد عضو ، بیماران چندین دارو به نام سرکوب کننده های ایمنی دریافت می کنند. این داروها سیستم ایمنی را سرکوب می کنند تا قلب جدید آسیب نبیند. از آنجایی که رد می تواند هر زمانی پس از پیوند اتفاق بیفتد، داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی یک روز قبل از پیوند و پس از آن تا پایان عمر به بیماران داده می شود. برای جلوگیری از رد پیوند قلب، گیرندگان پیوند قلب باید به شدت به رژیم دارویی سرکوب کننده سیستم ایمنی خود پایبند باشند. محققان به طور مستمر روی داروهای سرکوب کننده ایمنی ایمن تر، مؤثرتر و با تحمل خوب کار می کنند. با این حال، سرکوب بیش از حد ایمنی می تواند منجر به عفونت های جدی شود. بدون سیستم ایمنی کافی فعال، بیمار به راحتی می تواند به عفونت های شدید مبتلا شود. به همین دلیل، داروهایی نیز برای مبارزه با عفونت ها تجویز می شود.

 گیرندگان پیوند قلب از نظر علائم رد شدن به دقت تحت نظر قرار می گیرند. پزشکان اغلب نمونه هایی از قطعات کوچک قلب پیوند شده را برای بررسی زیر میکروسکوپ می گیرند. این روش که بیوپسی نامیده می شود، شامل پیش بردن یک لوله نازک به نام کاتتر از طریق ورید به سمت قلب است. در انتهای کاتتر یک بیوپتوم وجود دارد، ابزار کوچکی که برای بریدن یک تکه بافت استفاده می شود. اگر بیوپسی سلول های آسیب دیده را نشان دهد، دوز و نوع داروی سرکوب کننده سیستم ایمنی ممکن است تغییر کند. نمونه برداری از عضله قلب معمولاً به صورت هفتگی برای سه تا شش هفته اول پس از جراحی، سپس هر سه ماه یک بار در سال اول و سپس هر سال پس از آن انجام می شود. برای شما حیاتی است که از علائم احتمالی پس زدن و عفونت آگاه باشید تا بتوانید آنها را به پزشک خود گزارش دهید و بلافاصله تحت درمان قرار بگیرید.

علائم رد عضو عبارتند از:

  • تب بیش از 100.4 درجه فارنهایت (38 درجه سانتیگراد)
  • علائم "شبیه آنفولانزا" مانند لرز، درد، سردرد، سرگیجه، حالت تهوع و/یا استفراغ
  • تنگی نفس
  • درد یا حساسیت قفسه سینه جدید
  • خستگی یا به طور کلی احساس "سر "
  • افزایش فشار خون

با سرکوب بیش از حد ایمنی، سیستم ایمنی بدن می تواند کند شود و بیمار به راحتی به عفونت های شدید مبتلا شود. به همین دلیل داروهایی نیز برای مبارزه با عفونت ها تجویز می شود. برای شما حیاتی است که از علائم احتمالی پس زدن و عفونت آگاه باشید تا بتوانید آنها را به پزشک خود گزارش دهید و بلافاصله تحت درمان قرار بگیرید.

علائم هشدار دهنده عفونت عبارتند از:

  • تب بیش از 100.4 درجه فارنهایت (38 درجه سانتیگراد)
  • عرق یا لرز
  • بثورات پوستی
  • درد، حساسیت، قرمزی یا تورم
  • زخم یا بریدگی که خوب نمی شود.
  • زخم قرمز، گرم یا تخلیه کننده
  • گلو درد، خراش گلو یا درد هنگام بلع
  • تخلیه سینوس، احتقان بینی، سردرد، یا حساسیت در امتداد استخوان گونه فوقانی
  • سرفه خشک یا مرطوب مداوم که بیش از دو روز طول بکشد.
  • لکه های سفید در دهان یا روی زبان شما
  • حالت تهوع، استفراغ یا اسهال
  • علائم شبیه آنفولانزا (لرز، درد، سردرد، یا خستگی) 
  • مشکل در ادرار کردن: درد یا سوزش، اصرار مداوم یا تکرر ادرار
  • ادرار خونی، کدر یا بدبو

اگر هر یک از این علائم رد عضو یا عفونت را دارید، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید. به استثنای نیاز به مصرف داروی مادام العمر برای جلوگیری از رد قلب اهدایی، بسیاری از گیرندگان پیوند قلب زندگی فعال و پرباری دارند. با این حال، مواردی وجود دارد که باید در نظر داشت:

داروها همانطور که گفته شد پس از پیوند قلب، بیماران باید چندین دارو مصرف کنند. مهمترین آنها مواردی هستند که بدن را از رد پیوند جلوگیری می کند. این داروها که باید مادام العمر مصرف شوند، می توانند عوارض جانبی قابل توجهی از جمله فشار خون بالا، احتباس مایعات، رشد بیش از حد مو، پوکی استخوان و آسیب احتمالی کلیه ایجاد کنند. برای مبارزه با این مشکلات، اغلب داروهای اضافی تجویز می شود.

ورزش. دریافت کنندگان پیوند قلب می توانند ورزش کنند و تشویق می شوند برای بهبود عملکرد قلب و جلوگیری از افزایش وزن ورزش کنند. با این حال، به دلیل تغییرات در قلب مربوط به پیوند، بیماران باید قبل از شروع یک برنامه ورزشی با پزشک یا متخصص توانبخشی قلبی خود صحبت کنند. از آنجایی که اعصاب منتهی به قلب در حین عمل قطع می شوند، قلب پیوندی سریعتر (حدود 100 تا 110 ضربه در دقیقه) از قلب طبیعی (حدود 70 ضربه در دقیقه) می زند. قلب جدید نیز کندتر به ورزش پاسخ می دهد و ضربان خود را به سرعت قبل افزایش نمی دهد.

رژیم غذایی. پس از پیوند قلب، بیمار ممکن است نیاز به پیروی از یک رژیم غذایی خاص داشته باشد، که ممکن است شامل بسیاری از تغییرات رژیم غذایی مشابه قبل از جراحی باشد. رژیم کم سدیم خطر فشار خون بالا و احتباس مایعات را کاهش می دهد. پزشک شما در مورد نیازهای غذایی خاص شما صحبت خواهد کرد و یک متخصص تغذیه می تواند به شما در درک دستورالعمل های خاص رژیم غذایی کمک کند.

یک فرد بعد از پیوند قلب چقدر می تواند زنده بماند؟

مدت زمان زندگی پس از پیوند قلب به عوامل زیادی از جمله سن، سلامت عمومی و پاسخ به پیوند بستگی دارد. آمارهای اخیر نشان می دهد که 75 درصد از بیماران پیوند قلب حداقل پنج سال پس از عمل جراحی زندگی می کنند. تقریباً 85٪ به کار یا سایر فعالیت هایی که قبلاً از آنها لذت می بردند باز می گردند. بسیاری از بیماران از شنا، دوچرخه سواری، دویدن یا ورزش های دیگر لذت می برند.

اکثر افرادی که پیوند قلب دریافت می کنند از کیفیت زندگی خوبی برخوردار می شوند. بسته به شرایط خود، ممکن است بتوانید بسیاری از فعالیت های روزمره زندگی خود را از سر بگیرید، مانند بازگشت به کار، شرکت در سرگرمی ها و ورزش. با پزشک خود صحبت کنید که چه فعالیت هایی برای شما مناسب است. برخی از زنانی که پیوند قلب انجام داده اند ممکن است باردار شوند. با این حال، اگر قصد بچه دار شدن بعد از پیوند خود را دارید، با پزشک خود صحبت کنید. شما احتمالاً قبل از باردار شدن به تنظیمات دارویی نیاز خواهید داشت، زیرا برخی از داروها می توانند باعث عوارض بارداری شوند.

دکتر رامین بقایی تهرانی

فوق تخصص جراحی قلب و عروق (کودکان و بزرگسالان)

یکی از پایه گذاران دوره تکمیلی (فلوشیپ جراحی بیماری مادرزادی قلبی)

در سطح وزارت بهداشت

عضو هیئت بورد جراحی قلب

عضو هیئت علمی دانشگاه

 

منبع: https://dr-baghaei.com/

 

 





:: برچسب‌ها: انجام پیوند قلب , علائم رد عضو پیوند قلب , علائم هشدار دهنده عفونت پیوند عضو , دکتر رامین بقایی تهرانی , فوق تخصص جراحی قلب و عروق (کودکان و بزرگسالان) ,
:: بازدید از این مطلب : 557
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 26 اسفند 1400 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: